ATB Automation logo

Louk ontwerpt bedieningsprogramma voor een 4D robot

Datum: 22 januari 2021

Louk en 4D demomodel 4D-Model ATB Automation Louk en 4D demomodel testen

Sinds oktober 2020 loop ik stage bij ATB Automation. ‘Mijn naam is Louk Jägers, ben 20 jaar oud en woonachtig in Mijdrecht. In mijn vrije tijd spreek ik vaak met vrienden af of ben ik aan het sporten of gamen. Momenteel volg ik de studie Mechatronica Engineering niveau 4 op het MBO-college in Hilversum en zit ik in het 4e jaar van deze studie. Voor deze studie is het nodig om een stage te lopen, deze stageperiode wordt ook wel een ‘Proeve Van Bekwaamheid’ genoemd.

Voor een stagebedrijf ben ik gaan surfen op het Internet en zag ik ATB Automation voorbij komen. Door het lezen van de website werd mijn interesse gewekt vanwege de branche, het assortiment en de verschillende technieken die worden toegepast. ‘Met mijn mooie sollicitatiebrief die ze bij ATB hadden ontvangen, mocht ik al gauw op gesprek komen. De snelheid van de communicatie gaf mij een goede indruk van het bedrijf, namelijk dat ze serieus en gemotiveerd zijn. Dit vind ik hartstikke fijn in een bedrijf en dat is ook één van de redenen dat ik voor ATB heb gekozen als stagebedrijf.’

De opdracht
Vanuit ATB Automation kreeg ik de opdracht om een ontwerp te maken van de machinebediening van een 4D robot waarin de merken Trio, Leadshine en CCM zijn vertegenwoordigd. Hiervoor heb ik een bedieningsprogramma voor een HMI (Human Machine Interface) geschreven en geprogrammeerd. Hiermee kan de bedienaar bijvoorbeeld de robot laten refereren op zijn home positie en vervolgens verschillende interpolerende bewegingen laten uitvoeren. 

De aanpak
Om een bedieningsprogramma te schrijven, moest ik eerst meer te weten komen over de 4D robot die al bij ATB Automation was ontwikkeld voor beurzen. deze 4D robot bestaat uit een XYZ-systeem met lineaire assen en een 4e rotatie-as op de verticale Z-as. Ik heb reversed engineering gedaan. Dit is het onderzoeken van de robot om alles over de gebruikte componenten te weten te komen en zo de 4-assige robot te leren kennen. Toen ik eenmaal wist waar ik mee aan het werk was, kon ik beginnen met het programmeren van de robot.

De uitdagingen
Het programmeren was een behoorlijke uitdaging. Dit was namelijk redelijk nieuw voor mij en hier hebben wij op school niet veel aandacht aan besteed. Ik heb intern bij ATB Automation leren programmeren. Dit was erg productief. Ik was de hele dag codes aan het schrijven en nieuwe dingen aan het uitvoeren.

Af en toe was het best pittig. Door veel te vragen aan de application engineers bij ATB Automation en informatie op te zoeken op het Internet is het allemaal gelukt. Uiteindelijk heb ik met genoeg ondersteuning en zelfstudie een werkend programma kunnen schrijven voor de 4D robot.

Veel leren
Inmiddels ben ik aan het einde van mijn stageperiode beland. Ik vond het een erg leuke en leerzame stage! Heb veel geleerd over motoren, programmeren, besturingssystemen en de krachten die erbij komen kijken.

Het leukste vond ik dat wanneer ik een nieuw programma had geschreven of aangepast deze ook werkte. Het was erg leuk om te zien dat er meteen een beweging te zien was bij de 4D robot zoals bedacht. Hierdoor bleef het programmeren ook leuk.

Over ATB
Tijdens mijn stage heb ik erg veel hulp gekregen bij mijn project. Als ik ergens niet uitkwam of niet wist waar ik de informatie kon vinden, kon ik altijd om hulp vragen en werd ik goed op weg geholpen. Ik wil mijn collega's bij deze bedanken, met in het bijzonder mijn stagebegeleider Karel Keers. Hij en de andere ATB collega's hebben mij heel erg geholpen tijdens mijn stage.

Door de Corona-tijd heb ik wel minder contact gehad met mijn collega’s. Veel ging online, maar dit maakte het er niet minder leuk op. We konden het goed met elkaar vinden en het was altijd erg gezellig.

‘ATB Automation is een leuk bedrijf om stage te lopen.’

Vanuit ATB Automation heb ik de mogelijkheid gekregen om me verder te oriënteren met de kans om bij ATB Automation te gaan werken. 

‘Ik ben blij dat ik deze mogelijkheid heb gekregen. Het is een erg gezellig, enthousiast en gemotiveerd team om mee samen te mogen werken!’


Geplaatst door: Louk Jägers

Louk en 4D demomodel
4 reacties

 1. Opa Ooms

  Hallo Louk, je stage-verslag gelezen, ziet er heel goed en verzorgd uit, ben erg trots op jouw. Wens je heel veel succes in je verdere carrière. Groetjes je opa Ben

 2. Peter Jägers

  Mooi resultaat en geslaagd. Heel veel succes en geweldig dat ATB je met deze opdracht een kans heeft geboden en je beloont wordt met de mogelijkheid bij dit mooie bedrijf je carrière te starten.

 3. Rob Bosch

  Mooi project man, en gefeliciteerd met je functie bij ATB.

 4. René Rauw

  Welkom in ons team!

Plaats een reactie

 • Snelle reactie, korte lijnen
 • Gerenommeerde fabrikanten
 • Diepgaande productkennis
 • Hoge leverbetrouwbaarheid

Wij leveren draaikranslagers, schudelementen, kettingspanners en riemspanners uit voorraad en we hebben tevens kegelwielkasten, servoreductoren en elektromechanische actuators in ons assortiment.


Hiernaast selecteren en bieden we de juiste componenten en systemen aan voor motion control oplossingen, zoals servomotorreductoren, lineaire servoactuators tot aan complete XYZ cartesische systemen.

17
jan
Michael en motorfundatie 2

De goedkoopste energie, is de energie die je niet gebruikt

"Ongeveer een derde van de motoren is uitgerust met frictieriemaandrijvingen. De prestaties en efficiëntie van veel riemaandrijvingen kunnen worden...

Lees blog

Laden...

Zoeken

Laden...